El Camino Hospital Mountain View, California

El Camino Hospital

A welcoming garden is the first experience that visitors will have upon arriving at the new hospital building.  Fully accessible and providing functional needs, the entrance will also include mature trees, quiet seating areas, and a coreten steel wall as a focal point.  Four courtyards have also been integrated into the design of the hospital expansion, which will provide opportunities for patients to be outside in both supervised and unsupervised conditions.  They will be serene, contemplative, and calming for patients, while also maximizing the safety and useable space available. This focus on the quality of the user experience extends throughout the site design.  Patient rooms will be screened from the entrance drive with a planted berm and coreten steel retaining wall.  Pedestrian access will be improved through the use of special paving and formal planting near roadways.  Lighting will be added to make the pedestrian spaces more safe and attractive at night.  And as part of an ongoing effort to reduce water use and reduce the impact of the project on the water system, all planting is selected for low water use and drought-tolerance, with an irrigation system that is of the highest efficiency possible, and stormwater will be mitigated onsite as part of an an integrated campus-wide stormwater treatment plan.

Client: WRNS Studio