Stanford – Hoover Pavilion Palo Alto, California

STANFORD HOOVER PAVILION, GARAGE & NEUROSCIENCE CENTER

A renovated Art Deco building, a 1,000 car parking structure and a Neurosciences Center building form three phases of expansion spanning five years on an eight-acre property at the Hoover Medical Campus for the Stanford University Medical Center. As part of the reorganized site open space and circulation patterns, BFS Landscape Architects, working with two architects, designed a contemporary landscape centered around the Hoover Pavilion to tie all three buildings together by an outdoor pedestrian plaza that incorporates a vehicular spine to access the garage.

A courtyard garden that features a bioswale and a grove of mature relocated redwood trees creates an internal landscape framed by the Pavilion and the parking garage. Mature native oak trees were relocated to the front of the Pavilion. Street frontage on two sides incorporates additional surface parking screened from the road by native trees and shrubs and forming an aesthetic consistent with the rest of the Stanford campus. The preserved trees maintain historic views from the road, and bioretention areas manage surface runoff.

LOCATION
Palo Alto, CA

OWNER/CLIENT
Stanford Hospital & Clinics / Stanford University Medical Center

ARCHITECT
WRNS Studio: Master Plan & Garage
TEF Design: Pavilion & Neuroscience Center

STATUS
2013

PROJECT COST
Site & Landscape – $2.25 million

PROJECT SIZE
6.3 acres