skip to Main Content

El Camino Hospital

A welcoming garden greets visitors to the hospital building. Fully accessible and providing functional needs, the entrance includes mature trees, quiet seating areas and Corten steel panels for screen walls. Four courtyards integrated into the design of the hospital expansion, provide opportunities for patients to be outside in both supervised and unsupervised conditions. These serene, contemplative and calming areas maximize safety and spatial quality.

This focus on the quality of the user experience extends throughout the site design. Patient rooms are screened from the entrance drive with a planted berm and Corten steel retaining wall. Pedestrian access features special paving and formal planting near roadways, and lighting makes the pedestrian spaces more safe and attractive at night. As part of an ongoing effort to reduce water use and project impact on the water system, all planting is selected for low-water use and drought-tolerance, with a high-efficiency irrigation system. Stormwater is mitigated onsite in the landscape as part of an integrated campus-wide stormwater treatment plan.

in progress

Back To Top